Waarom zou je in godsnaam een week(end) willen zwijgen?

Misschien stel jij jezelf deze vraag ook wel eens? Je hebt er ergens van gehoord of iemand in je omgeving heeft het gedaan … of je bent er totaal niet mee bekend en vraagt je af wat er nu leuk, interessant of nuttig kan zijn aan een stilte retraite? Ik kreeg de vraag een paar weken terug van een collega.

Zelf heb ik reeds twee stilte retraites achter de rug en ze hebben me iedere keer iets anders, maar zeer waardevols, gebracht. Toch kon ik het moeilijk onder woorden brengen – het is immers een ervaring, iets heel persoonlijks en ook iets heel intiems. Nu bestaan er wel verschillende soorten stilte retraites en ik help je graag verder met de vraag of dit iets voor jou is en waar je moet op letten om een – voor jou passende – retraite te boeken.

Wat is een stilte retraite?

Eigenlijk kan je deze al raden toch? Tijdens een stilte retraite is het de bedoeling dat alle deelnemers zwijgen gedurende de retraite. Meestal start dit één of twee uur na aanvang van de retraite en stopt dit ook één of twee uur voor het einde van de retraite. Dit zwijgen mag je dus heel letterlijk nemen: er mag niets gezegd worden. In sommige retraites betekent dit zelfs ook dat er geen oogcontact (zoals een glimlach) of aanrakingen (zoals een schouderklopje of een knuffel) mogen plaatsvinden.

Een stilte retraite is ook steeds een digitale detox (al zijn er lichtere vormen mogelijk om digitaal te detoxen). Het gebeurt al eens dat je al je digitale toestellen moet afgeven aan de organisatie aan het begin van de retraite, dus het is wel handig om je omgeving duidelijk te briefen over de opzet van de retraite en dat ze je dus niet kunnen bereiken. Meestal wordt er een noodnummer van de organisatie zelf voorzien om je toch te kunnen bereiken in noodgevallen.

Waarop moet ik rekening mee houden bij het boeken van een stilte retraite?

Er zijn veel factoren die je kan overwegen bij het kiezen van een stilte retraite. Ik som hieronder de meest relevante op:

 • Duur van de retraite: Is dit je eerste retraite? Boek dan misschien niet meteen een hele week, maar start met een paar dagen. Heb je ervaring, dan kan je natuurlijk een week of wat langer proberen.
 • Mate van striktheid: Niet alle retraites zijn even strikt. Sommige laten toe dat er tijdens bepaalde momenten gepraat wordt, bv. bij het eten of bij groepsgesprekken. Lees duidelijk de beschrijving van de retraite om deze informatie te weten te komen. Andere retraites zijn dan weer zeer strikt en verbieden zelfs het hebben van oogcontact. Kies vooral waar jij nood aan hebt.
 • Kamertype: Je kan meestal kiezen tussen een individuele kamer of een kamer met twee personen (de eerste optie is meestal wel wat duurder maar biedt je wel wat meer privacy).
 • Locatie: Wie droomt er niet van een stilte retraite op Bali? Of op een andere exotische of verre bestemming? Het klinkt misschien romantisch, even ver weg van al je zorgen hier, maar er is geen enkele locatie die je zal weghalen van je zorgen. Als je het doet voor de locatie, kom je dus vast en zeker bedrogen uit. Een stilte retraite is geen vakantie bestemming en je kan er niet op uitstap. De bedoeling is net om prikkels en afleiding uit de weg te gaan, niet om ze op te zoeken. Boek die droomvakantie gerust als vakantiebestemming, maar dus niet als stilte retraite!
 • Organisatie en begeleiders: Check de geloofwaardigheid van de organisatie en de ervaring van de begeleiders. Past het concept en de begeleiding bij waar jij naar op zoek bent? Of treed je misschien hiervoor net uit je comfort zone? Kies vooral wat voor jou goed/juist aanvoelt.
 • Voeding: Meestal zijn stilte retraites veganistisch of vegetarisch van voeding en vrij van ongezonde voeding (water, thee en koffie zijn meestal de enige dranken die aangeboden worden). Op een stilte retraite zijn we mild voor onze geest, maar ook voor ons lichaam!

Wat doe je op een stilte retraite?

Een stilte retraite bestaat steeds uit één of meerdere van de volgende onderdelen

 • Meditatie: zitten, liggen, wandelen, … Meditatie sessies kunnen aangeboden worden in veel verschillende formaten (begeleid of niet begeleid) maar maken steevast deel uit van het programma, meestal meerdere keren per dag. Vergeet zeker niet om een  eigen meditatiebankje of kussen mee te nemen, want de zit meditaties eisen zeker hun tol na meerdere dagen!
 • Yoga: Yoga is – zeer kort samengevat – de bewegende variant van mediatie, waarbij je heel bewust beweegt en hierbij de grenzen van je lichaam opzoekt of aanvoelt.
 • Groepsgesprek: Een of meerdere keren gedurende de retraite kan er een groepsgesprek plaatsvinden waarin je als deelnemer de kans hebt om vragen te stellen aan de begeleiders en/of kan het gaan om vragen van de begeleiders naar jou als deelnemer.
 • Individuele coaching/therapie: Een of meerdere keren gedurende de retraite is er soms ruimte voor een individueel gesprek met één van de begeleiders.
 • Werk sessies: In sommige retraites worden er ook taakjes verdeeld onder de deelnemers, zoals afwassen, tafel afruimen, poetsen, in de tuin werken, …
 • Dharma Talks (of andere informatieve begeleiding): Een Dharma Talk wordt het best omschreven door Thich Nhat Han op https://www.youtube.com/watch?v=7N-Kh-OZ0Xk 

Wat brengt een stilte retraite jou?

Hopelijk hetzelfde (of meer) als wat het mij bracht, maar dat is uiteraard geen garantie. Bovendien bracht het me steeds weer iets anders, en toch ook weer hetzelfde: dichter bij jezelf.

In een stilte retraite (als je het toelaat):

 • kom je jezelf tegen (confrontatie)
 • leer je in gesprek te gaan met jezelf (communicatie)
 • groei je op persoonlijk vlak en krijg je meer dankbaarheid, empathie en liefde voor jezelf en je omgeving
 • ervaar je alles zonder ruis, zeer puur
 • kom je tot bepaalde inzichten (zoals gedragspatronen die je blokkeren of weghouden van iets)
 • krijg je de ruimte om je eigen ajuin af te pellen tot in de kern
 • ervaar je momenten van innerlijke vrede (maar ook van onrust, schaamte, frustratie, …)
 • kom je in contact met je emoties en je lichaam
 • leeg je de emmer van prikkels zodat je duidelijker waarneemt wat er speelt
 • ….

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *