Een voedzaam, maar toch lekker ontbijt? Probeer dit bananenbrood!

Lust jij ook geen yoghurt of platte kaas achtige smeersels? En ben je ook op zoek naar gezonde (maar wel lekkere) ontbijt alternatieven? Want zeg nu zelf, een heel gezond ontbijt met lange tanden naar binnen werken, geeft toch vaak gewoon aanleiding om rond 10u een hele zoete chocolade wafel of een andere lekkere snack naar binnen te spelen, nee? Bij mij dus wel. Daarom moet een gezond ontbijt voor mij ook lekker zijn!

Ongeveer een dik jaar geleden ben ik begonnen met bananenbroden bakken. Je vindt tal van recepten online en ik probeerde er al velen uit. Helaas met vele mislukkigen tot gevolg. Het perfect bakken van zo een bananenbrood is immers geen sinecure. De truc is vooral om het brood niet te snel uit de vorm te willen nemen nadat het uit de oven komt. Het is dus normaal als het nog tamelijk wak aanvoelt.

Tot voor kort was ik dus nog niet echt tevreden over het resultaat, maar daar kwam dus verandering in! Na heel wat uitproberen en ingrediënten toevoegen en verwijderen kwam ik tot deze – voor mij toch – ultieme combinatie. Geweldig voedzaam, glutenvrij, lekker, en een goede suikervervanger!

Ingrediënten:

3 bananen (best al aan de rijpe kant)
50 gr fondant chocolade druppels of geschaafsel
50 gr kokosrasp
40 gr kokos olie
150 gr amandelmeel
50 gr cacao
4 eieren
2 tl wijnsteenbakpoeder (of gewoon bakpoeder als je dit niet in huis hebt)
Snuifje zout
50-80 gr vrij naar keuze toe te voegen: noten, zaden, havermout –> neem gewoon alles wat je lekker vindt en voeg het toe. Ik neem meestal een mengeling van chia-en lijnzaad, samen met amazonia- of pecannoten en meestal ook wat pompoen- of zonnebloempitten.

 

Bereiding:

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 175-180 graden
  • Pureer de babanen met een hakmolen, staafmixer of pureestamper (of knijp de bananen lekker met je handen samen) tot een smeuige massa
  • Voeg dan één voor één alle eieren toe en meng ze goed onder de bananen
  • Giet vervolgens ook het amandelmeel, de cacao, het bakboeder en het zout erbij en meng goed door elkaar
  • Hak of maal de noten en voeg ze bij de zaden en eventueel het havermout. Meng hieronder ook het chocolade schaafsel of de -druppels. Spatel deze mengeling vervolgens onder het deeg
  • Laat de kokosolie smelten (ik doe dit meestal au bain marie) en meng dit als laatste samen met de kokosrasp onder het deeg
  • Giet het deeg in een flexibele bakvorm (of een vaste ingevette bakvorm) en laat dan 45 minuten bakken in de oven

Ik ben thuis de enigste die bananenbrood eet. Toch maak ik hem volledig klaar en doe er (als hij afgekoeld is) ongeveer 3/4e van in de diepvries (in goed afgesloten plastic zakjes). ‘s Morgens gewoon uithalen en even opwarmen in de microgolf (bv 1 à 2 min op 600 Watt). De rest (wat je niet invriest) blijft wel 5 dagen goed in de frigo. Geweldig toch?!

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *