Wat houdt een mindfulness sessie nu concreet in?

Dit is best een zeer goede vraag en bovendien herinnert deze vraag mij ook  meteen weer aan de essentie van wat Mindfulness beoogt. Immers, als je mindfulness al een tijdje beoefent, stel je jezelf deze vraag niet meer. Je weet ongeveer hoe het er aan toe gaat, wat er gebeurt en wat er van je gevraagd wordt. Het gaat automatisch. Dus vond ik het grappig dat ik deze vraag van een deelnemer kreeg. Brings me back to my own beginners experience!

Hieronder tracht ik de vragen die mij te binnen schieten te beantwoorden, maar eigenlijk zijn jullie als lezer hiervan mjin experten. Blijven er nog zaken onbeantwoord? Zijn er zaken onduidelijk? Laat het mij gerust weten via mijn contactpagina, dan voeg ik deze graag toe.

Hoelang duurt een mindfulness sessie?

In een 8-weken training duurt één sessie typisch 2u30 of 3u. Als je thuis mindfulness beoefent, doe je dit meestal een 40-tal minuutjes dagelijks, maar dit kan ook aangevuld of gecompenseerd worden met korte ademruimtes van 3 minuten en/of langere dagen of zelfs meerdere dagen (in de vorm van retraites).

Wat breng je mee?

Gewoon jezelf en soms een yogamatje. Dit wordt normaal gezien op voorhand bij elke sessie goed aangegeven door de mindfulness trainer. Soms kan ook een meditatiebankje of -kussen en/of een dekentje zorgen voor wat meer comfort. Een meditatiebankje heb ik zelf pas in elkaar geknutseld na een stilte retraite van 5 dagen met zeer veel zitmeditaties ;-).

Wat heb je nodig?

Interne motivatie. Waarvoor doe je dit? Mindfulness beoefenen is een zaak van zelfzorg. Niet meer, maar ook niet minder dan dat.

Hoe verloopt een sessie in een 8-weken training?

Elke sessie is anders, zelfs in de 8-weken training. Meestal zit je in een kring op een stoel en leidt de trainer de sessie. Je hoeft alleen maar te luisteren. Noteren kan, maar leidt je dan ook weer vaak af. Vertrouw erop dat het belangrijkste wel zal blijven hangen (dit was persoonlijk voor mij een uitdaging).

In heel wat sessies zullen de stoelen aan de kant geschoven worden voor zit- en ligmeditaties of lichte bewegingen (geen turnen of acrobatische toeren, ook geen cardio of spieroefeningen) (1). Geen enkele instructie of opdracht van de trainer ben je verplicht te volgen. Je doet wat je aankan en wat jouw lichaam aangeeft. Zorgt platliggen voor pijn in de onderrug? Neem dan gewoon een kussentje mee voor onder de knieën zodat je benen niet gestrekt hoeven te liggen. Voel je een geeuw opkomen? Strek je dan eens lekker uit. Kortom, luister naar jouw eigen lichaam!

In een aantal sessies wordt ook aan pyscho-educatie gedaan (2). Hierdoor trachten we te begrijpen hoe ons denken functioneert en ons brengt waar het ons brengt. We gaan bv. aanleren hoe je jezelf positiever kan doen denken. Weten hoe ons brein werkt, betekent ook vaak dat je er invloed kan op uitoefenen. Dit “oefenen” is wat we in zo een 8-weken training aanleren en doen.

In alle sessies van de 8-weken training wordt huiswerk (3) meegegeven aan de deelnemer. Inderdaad, er wordt van je verwacht om de aangeleerde technieken thuis in te oefenen. Daarom volg je training toch ook?  In elke sessie overlopen we het huiswerk van de vorige sessie en bouwen we daarop verder. In elke sessie komen andere aspecten aan bod, maar er komen ook veel essentiële thema’s steeds terug.

Zo, ik hoop dat ik hiermee al veel van jullie vragen beantwoord! Laat gerust iets van je horen als je nog meer verduidelijking wenst.

Eén antwoord op “Wat houdt een mindfulness sessie nu concreet in?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *