Mindfulness, wat is dat eigenlijk?

Nu ik van start ga met een eerste mindfulness training, krijg ik meermaals deze vraag. Voor je iets wil volgen, moet je uiteraard eerst weten wat het is en wat het voor jou kan betekenen. Begrijpelijk…. een open en kritische geest is immers een basis voorwaarde om Mindfulness te kunnen beoefenen!

Laten we beginnen met de wetenschap achter Mindfulness. Er is ondertussen al zo ontzettend veel over onderzocht en geschreven dat je soms niet meer weet waar beginnen zoeken of wat nu de essentie is. Ik was dan ook in de wolken toen ik dit 6 minuten durende filmpje vond op YouTube:

Dit werd ook aangetoond in wetenschappelijk onderzoek:

Onlangs nog kwam ook topneuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) hiermee in de media:

Het lijkt dus “nieuw” maar eigenlijk bestaat het al zolang en heeft het zijn nut al meermaals bewezen. Het onderwijs is m.i. momenteel té gefocust op het overbrengen van kennis. Ons hoofd wordt werkelijk volgepropt, maar niemand leert ons hierin “opkuisen”, niemand leert ons detecteren wanneer ons denken in overdrive gaat of verkeerde kronkels maakt. Geen wonder dat er zoveel sprake is van burn-out en stress in deze aan informatie en keuze overladen maatschappij (wat op zich geen slechte/verkeerde maatschappij is, alleen moeten we er leren mee omgaan).

 

Vragen die ik tot nu toe heb gekregen en waar ik graag een antwoord op formuleer (dit is niet de absolute waarheid, maar gewoon hoe ik het zelf ervaar):

Is mindfulness dan een soort yoga (of omgekeerd)?

Mindfulness (t.t.z. de body scan, een onderdeel van Mindfulness) en yoga zijn niet hetzelfde, maar beide hebben wel als doel om de aandacht naar ons lichaam te brengen en te ervaren hoe ons lichaam aanvoelt. De body scan is hierbij voor mij een stilzittende vorm van meditatie (één yoga pose). En yoga is dan een bewegende vorm van meditatie. Bij yoga kunnen we onze grenzen aftoetsen: hoe lang kunnen we ons uittrekken, hoe stijf/soepel zijn onze spieren, … enz?

Mindfulness is niet voors mij!

Dit hoor ik veel mensen zeggen :-). En vaak kom ik dan tot de vaststelling dat deze mensen best al zeer mindful in het leven staan…

 

Ten slotte kan je ook al best wat vinden op deze website zelf: In mijn visie beschrijf ik wat Mindfulness voor mij betekent. In mijn aanbod beschrijf ik kort en bondig wat het op Mindfulness gebaseerde MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) programma is, van waar het komt en wat het voor je kan beteken.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *